In ons gezin passen we graag pedagogische gamification toe. Vooral nu school weer begonnen is en we ons weer moeten aanpassen aan een nieuw ritme. Dus, als we toch bezig laten we meteen wat extra in de strijd gegooid om qualitytime ook na de vakantie in zijn kracht te houden.

Zo zijn we begonnen met een ‘media-budget’. In deze tijd is het te makkelijk om achter een schermpje te verdwijnen. Dus belangrijk om onze tv, games & app consumptie binnen de perken te houden, én belangrijke momenten in het gezin te stimuleren! Het bleek een groter succes was dan ik had verwacht. Daarnaast begint het een leuke mini-studie te het worden. Want niet alleen is dit voor mijn kinderen, maar ook voor ons volwassenen!

Het interessante is dat we allemaal anders reageren. Mijn zoontje van 4 spendeerde bijna al zijn ‘media-budget’, mijn dochter van 7 spaarde zoveel mogelijk. Daarnaast ploffen wij als ouders minder snel op de bank (&tv) als de kinderen naar bed zijn.

Hoe werkt het?

We geven ieder van ons 3 media-munten* elke schooldag. 1 speciale munt mag besteed worden aan online spellen of youtube en 2 normale media-munten voor tv/streamingdiensten. Elke munt heeft een waarde van 20-minuten, dus iedereen heeft een max. 1 uur schermtijd budget. Uiteraard kan je samenwerken, sparen of met iemand anders meekijken. Het doel is dan dat je samen kijkt en/of speelt.

Er zijn ook media-momenten die gratis zijn. Dit zijn educatieve of informatieve programma’s zoals Klokhuis en Jeugd journaal. Uiteraard zijn bordspellen gratis en zelfs aangemoedigd. In het weekend hoeven er geen media-munten betaald te worden.

Zelf uit proberen?

Download hier de ‘2D’-papieren versie:

Interesse in de 3D munten? Stuur mij een mailtje, dan stuur ik gratis je de 3D bestanden op!

Uiteraard kan je ook andere munten/spel eenheden gebruiken! Kijk wat goed bij jou situatie past en durf ermee te spelen en met elkaar in gesprek erover te gaan.